Låt oss glittra

Skapa din egen fina necessär med trådar och band som just du har hemma. Det här projektet innehåller flertalet glittriga och skinande effekttrådar som kommer från Gütermann.

Gemensamt för dessa trådar är följande:
* Sy/brodera med lägre hastighet (hastighet 2-3 på en skala på 5)
* Använd en nål med större öga – jag använder alltid nålen Top Stitch men exempelvis broderinålar har också ett större öga
* Använd Alla Tygers tråd som undertråd

Om undertråden visar sig på ovansidan så ska du sänka trådspänningen till ca 4,2 (detta är lite olika beroende på modell och tyg).

Om du får problem med att tråden tvinnar sig och gör knutar innan den ens kommer ”in i maskinen” så prova följande:
* Ställ trådrullen upp
* Om du har ett trådställ, använd det
* Lägg trådrullen i en skål bredvid maskinen och trä sedan maskinen som vanligt

>> Ladda ner mallen till necessären


Materiallista

Band av olika slag, här valde jag ut färgskalan svart, blått och silver.

Följande trådar har jag använt, listat från vänster till höger:
* Sparkly
* Metallic
* Holoshimmer
* Sliver
* Metallic Effect

Knappar är fina att dekorera med!

Jag använde ett linnetyg och Ultra Stable som mellanlägg. Linnetyget var lite ”tunt och sladdrigt” så jag stabilserade det först med tunn vlieseline.


Botanisera mellan dina trådar och band, gör olika kompositioner och fotografera och se vilken som du gillar bäst. Färgkombinationen till vänster ska jag också göra, men då kommer jag använda ett mörkt petroleumfärgad lakansväv som tyg.

Att göra det här urvalet är så kul, ibland används inte allt eller något nytt tillkommer.


Börja med att rita upp din mall och klippa till delarna samt mellanlägg som du använder. Jag började sedan med att limma fast det breda bandet.


Jag började med att använda en Top Stitch-nål, grovlek 90 och det gick bra till de två första sömmarna. När jag sedan skulle sy söm nummer tre så hämtades inte undertråden upp som den skulle och det resulterade i hoppstygn.

Då bytte jag till en Top Stitch, grovlek 100 och fick då en fin söm. Den nålen gör ett större hål i tyget vilket underlättar att nål och övertråd lättare går genom tyget och på så sätt och kan hämta upp undertråden på rätt sätt.


Jag fyllde hela sidan med sömmar, till vänster om breda bandet använde jag Metallic Effect, över det smala bandet till höger blev det sömmar med Sliver och nedanför det smala bandet blev det sömmar med Holoshimmer.

Prova dig fram, vissa sömmar blir så fina till valda trådar och vissa sömmar gör att trådarna inte alls kommer till sin rätt.


På nästa sida sydde jag sömmarna till vänster om det breda bandet med Metallic. Till höger valde jag att brodera med Holoshimmer och Sliver. Jag valde samma motiv för att se skillnaden mellan trådarna, Sliver fyllde ut mer än Holoshimmer men båda hade fantastisk fin och glänsande yta.
Knapparna sydde jag fast med Sparkly och raksömmarna längst till höger är även de sydda med Sparkly.


Det är mycket svårt att återge skillnaden mellan Holoshimmer och Sliver när jag fotar men i verkligheten syns det så har du möjlighet så prova själv för att se.

Om du också syr en glittrande necessär får du gärna maila en bild till mig (helena@artinaction.se) eller om du lägger upp på Instagram och taggar mig @artinaction_helena.
Det är fritt fram att använda denna instruktion men jag skulle bli glad med ett omnämnande 🙂