Galleri

Här visar jag lite av de saker jag skapat!


Klippt småbitar av batiktyger i olika nyanser av orange, lagt det mellan vattenlösligt mellanlägg, frihandssytt och sedan använt som ett applikationstyg. Applikationsblomman har jag stygnsatt och det hela pryder en av mina anteckningsböcker.


Blåklockan är först stygnsatt, jag använde mig sedan av Sketch för att skapa de oregelbundna svarta konturerna.


Kappan består av broderier som kommer från Husqvarna, jag har delat dem och komponerat nya mönster och valt andra färger. Den matchande väskan är gjord i flera steg. Först lade jag ett spetstyg ovanpå ett sammetstyg och maskinbroderade ett quiltmönster, sedan broderade jag blommotiven och sist använde jag lödkolv för att bränna hål i spetstyget.


i korsstygnsmodulen (mySewnet Cross Stitcher) finns många fina mönster. Här har jag stygnsatt tre bilder med mitt favoritmönster.


Egen design och stygnsättning. Rutmönstret på väskan är först skapat som applikationer, ovanpå har jag broderat ett mönster och sist kantat allt med en sicksack. Allt är gjort med broderimaskinen. Gjorde även ett quiltmönster som jag broderade på det svarta skinnet.


Här har jag använt flertalet tekniker. Först limmade jag fast en sida från en bok på ett akvarellpapper. Sedan använde jag svart gesso och stämplade med en schablon. efter torkning använde jag gilding för att få till lite guldblänk. När allt var torrt broderade jag blommorna.


Ännu en anteckningsbok 🙂 det går åt några sådana om året hos mig. Det här broderiet är en egen design och jag har stygnsatt i olika steg. Texten skrev jag på ett papper, scannade in och använde som mall vid stygnsättningen. De övriga motiven stygnsatte jag var för sig och sedan komponerade ihop till det motiv som visas.


Jag har skapat en rapport av mönstersömmar, komponerat ihop dem, broderat och sedan avslutat med en dekorationssöm samt knappar innan jag sydde necessären.


Jag gav mig själv ett uppdrag för några år sedan 🙂 uppdraget var att skapa ett antal broderier med Norrköpingstema. Jag har fotat de flesta bilderna själv och gjort stygnsättningen i Premier+2. Alla dessa motiv finns inom en radie på 1 km från min lägenhet 🙂
IFK var ett givet förstaval, sedan kom Kärleksparken vid Skvallertorget, Hällristningarna i Himmelstalund och sist två blombilder fotade från promenader runt Strömmen. Dessa broderier är bara skapade för mig, det är inga jag säljer vidare. Flertalet har velat köpa IFK-bilden men upphovsrätt är viktigt att tänka på.
Blogginlägg


Här kommer ett projekt till som jag gav till mig själv 🙂 Temat kallade jag för ”Svensk design”. Jag valde ut fyra svenska textilkonstnärer; Marianne Westman, Viola Gråsten, Märta Måås Fjätterström och Edna Martin. Läste böcker om dem och letade upp bilder på vad de gjort under åren. Research är så roligt och vi har så duktiga textilkonstnärer i Sverige. Målet var sedan att skapa nya broderier med inspiration från dem. Bilden är hämtat från mitt kök. Grytlapparna har broderier med anknytning till Marianne Westman och duken är broderier inspirerade av Edna Martin. Utifrån det här projektet har jag skapat kursupplägget ”Utforska”.

Jag skapade också en stencil av ett broderi, skar ut det med min scanCut, stämplade röd färg på svart lakansväv. Målade sist dit prickarna med en akrylpenna.


Nu kommer projekten på rad 🙂 Jag gillar att sitta och bläddra i böcker på bibliotek och det är så projektet ”Ormbunke” startade. Jag sitter och bläddrar i en bok som handlade om korsstygn, lyfter på huvudet och får se en bok om ormbunkar. Det var en sån fin design på förstasidan så jag var tvungen att hämta den och se hur den såg ut inuti. Det är en fantastisk bok skriven av Anton Sundin. Utifrån boken och lite mer bildresearch på ormbunkar skapade jag ett antal broderier. Jag älskar verkligen de olika former och ytor som ormbunkar har. Jag hade ingen aning om att det fanns så många arter. Jag skapade sedan kurs utifrån min research och skapandet av mina egna broderier. Här visar jag två av broderierna, det till vänster är ett fristående broderi och det till höger är ett tovningsbroderi.

Jag kontaktade Anton och frågade om jag fick lov att använda hans bok som en del i mitt kursupplägg. Han tyckte det var kul att det kunde inspirera på flera sätt 🙂


Jag tycker om att fotografera och använda som underlag vid skapande av nya broderier. Den här blomman fotograferade jag i Thailand när jag var där på semester. Jag bearbetade blomman så den blev stilistisk och skapade sedan broderiet.


Jag har varit på många hårdrocksfestivaler och några år har jag pimpat byxor lite extra inför besöken. År 2022 åkte jag på Sweden Rock Festival för tjugonde gången och då ville jag ha något nytt. På byxbenens baksidor blev det en låttitel ”Metal is forever”, det är ett av mina favoritband Primal Fear. På andra byxbenet så är det en vers från låten Tears of the Dragon med Bruce Dickinson. Den låten kallar jag för min frihetssång 🙂


Det här kallar jag för tygpussel 🙂 här klippte jag små bitar (ca 2x2cm och 2×3 cm). Jag började med att stryka fast vliesofix på ett lite grövre tyg och sedan började jobbet med att placera ut alla små bitar. Pillig, roligt och meditativt! När det var klar så strök jag fast bitarna maskinbroderade ett quiltmönster med genomskinlig tråd så att det inte skulle förstöra utseende. Efter det blandade jag lim och vatten och penslade på ytan för att inte tyget skulle fransa upp sig i kanterna. Sedan var det dags för brodering av motiven och sist ihopsömnaden 🙂


Korsstygnsmotivet är broderat med overlocktråd. Anledningen är att det är mycket små korsstygn och overlocktråden är en tunn tråd, ville inte att det skulle bli för tjockt. Jag ritade upp en mall som jag sedan stygnsatte och broderade på lakansväv. Blomman som dekorerar framsidan är broderad med svart metallictråd.


Jag har gjort många stygnsättningar av foton genom åren och här är några av dem.


Elefanten har jag skapat med tekniken rå applikation. Vid brodering använde jag batiktyger då dessa inte fransar upp sig i kanterna.


Trillingarna, lika men ändå inte 🙂 Den främre necessären – broderi skapat med en teknik som heter morphning, jag gjorde en boll, kopierade och satte samman till en helhet. Broderiet med de blå ”stenarna” är skapat utifrån en bild jag tog på en stenmur. Ytan inuti är målad med akrylfärg. Den bakersta är inspirerad från en tavelväggsdesign, även den målad med akrylfärg. Alla tre är broderade med metallictråd.